Wie in de eigen woonplaats aangifte doet van een misdrijf in een andere regio, wat is toegestaan, krijgt nog altijd te maken met veel vertraging door het niet aansluiten van ict-systemen tussen verschillende politie-eenheden. Anderhalf jaar na de fusie van de korpsen tot een Nationale Politie blijkt de ict-integratie nog altijd slecht. De gevolgen daarvan zijn de Inspectie Veiligheid en Justitie zowel langere wachttijden voor burgers als veel 'onnodig werk' voor agenten, schrijft het AD.

Printje maken en in een envelop

Agenten moeten eerst de aangifte printen en sturen deze per post naar de regio waar het delict is gepleegd. Daar wordt de aangifte met de hand ingetikt op een volgende computer. De inspectie stelt ook dat politieagenten nog altijd veel last hebben van administratieve rompslomp, terwijl met de fusie juist een afname was beloofd.

'Buitengewoon complex'

Politiebond ACP maakt zich zorgen over de falende ict-systemen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in de krant: "Het is buitengewoon complex en duurt allemaal veel langer dan gedacht. Misschien moeten de ambities worden bijgesteld. Voor ons is het belangrijkste dat het systeem stabiel blijft, ook al werkt het niet optimaal zoals nu."