Sleutelfiguren bij HTC verlaten het zinkende schip en roepen zelfs collega’s op hetzelfde te doen, meldt technologieblog The Verge. Chief Product Officer Kouji Kodera is de vijfde topman die in korte tijd bij HTC vertrekt. Voormalig productmanager Eric Lin verruilde HTC voor Microsoft en roept op Twitter collega’s op bij HTC te vertrekken.

Facebook First ‘ramp’

HTC verkeert al tijden in zwaar weer. De smartphonefabrikant zag zijn omzet in maart halveren vergeleken met het jaar ervoor. Het dieptepunt werd bereikt in februari, maar in maart en april is het steeds verder kelderen van de omzet afgenomen.

Vlaggenschip HTC One moet de ommekeer inluiden, maar problemen in de productielijn leidden tot uitstel. In de tussentijd zorgde de smartphone met Facebook Home, HTC First, niet voor hoge ogen. Sterker nog, de recente Facebook-smartphone First wordt door bronnen binnen HTC bij The Verge een ramp genoemd.

Weinig vertrouwen in HTC-baas

Het was de bedoeling dat het toestel Facebook Home een tijdje exclusief zou aanbieden, maar het sociale netwerkbedrijf publiceerde de skin Home in dezelfde week dat de First op de markt kwam in de Android-appwinkel Google Play. De prijs van de smartphone is bij een abonnement in de VS direct gezakt van 99 dollar naar 99 cent.

Er lijkt ook weinig vertrouwen te zijn in HTC-baas Peter Chou die geen strategie zou hebben en snelle beslissingen neemt bij het gebrek aan een visie voor de lange termijn. Chou zou HTC-bestuursleden hebben beloofd op te stappen[/url] als de HTC One geen succes blijkt te zijn.