De aanklacht is ingediend door een man uit Los Angeles, maar zijn advocaten hopen op een class action zaak, waarbij dus meer benadeelden worden opgeroepen zich te voegen bij de zaak. De uitspraak kan dan eventueel bindend worden verklaard voor alle Apple-klanten met een iPad of iPhone.

'Apple helpt adverteerders'

In de aanklacht wordt beweerd dat Apple het technisch mogelijk heeft gemaakt voor adverteerders om na te gaan welke applicaties gebruikers downloaden op hun iPhone of iPad, hoe vaak die gebruikt worden en voor hoelang. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg.

Ook zouden de makers van applicaties de vergaarde informatie verkopen aan advertentienetwerken. Daarin zou het gaan om de locatie, leeftijd, geslacht, inkomen, etniciteit, seksuele geaardheid en politieke voorkeuren, zo beweert de aanklacht.

Zonder toestemming

Eerder al verscheen bij de Wall Street Journal een artikel over tientallen apps die zelfstandig informatie vergaarden en doorstuurden, zonder dat de eigenaar van de iPhone of iPad daarvoor toestemming had gegeven. Na dat artikel in de algemene Amerikaanse media was het wachten op de eerste Apple-klant die naar de rechter zou stappen. Webwereld heeft begin oktober al melding gemaakt van het doorgeven van privégegevens door iPhone-apps.

Volgens de nu ingediende aanklacht gaat het onder meer om applicaties van Pandora, Weather Channel en Dictionary.com. Die bedrijven zijn eveneens aangeklaagd. De bij de rechter ingediende klacht vermeldt ook dat Apple in zijn apparaten een Unique Device Identifier (UDID) heeft ingebouwd, die niet door gebruikers kan worden geblokkeerd.

UDID wordt meegezonden

Eerder heeft Apple al verklaard dat het unieke apparaatnummer niet-persoonlijk is. De UDID valt dus onder de data die Apple zelf volgens de eigen privacyvoorwaarden mag delen "met partners en licentienemers". Onder meer Microsoft heeft daar kritiek op geuit.

Die UDID kan dus worden meegezonden met de datastroom van apps. Apple zegt dat het alle applicaties test en onderzoekt voordat deze in de App Store worden opgenomen. Die apps mogen zonder toestemming van de gebruiker geen persoonlijke data doosturen, maar dat doen ze dus blijkbaar wel.

De Wall Street Journal nam eerder een aantal populaire Facebook-apps onder de loep. Ook die bleken persoonlijke data door te sturen. Onder die applicaties zijn ook popualire games als FarmVille.