De zaak is aangespannen door een pensioenfonds dat aandelen in HP heeft. Alle tien de commissarissen van HP worden aangeklaagd, naast de huidige interim-ceo Cathie Lesjak en de vertrokken Mark Hurd.

Het pensioenfonds zegt dat de leiding van HP ernstig tekort is geschoten in zijn rol als toezichthouder op Mark Hurd. Daardoor kon de voormalige ceo onder meer een ‘voormalige deelneemster aan een reality tv-programma’ aannemen ‘die totaal geen achtergrond heeft in de high-tech industrie’.

Vertrouwen verloren

Door de tekortkomingen van de leiding van HP heeft het bedrijf het vertrouwen van de markt verloren, zegt het pensioenfonds. De aandelenkoers daalde direct na het ontslag van Hurd, waardoor er 9 miljard dollar van de beurswaarde verdampte. Sinds het vertrek van Hurd, vorige week vrijdag nabeurs, is het aandeel HP met 13 procent gezakt.

Handel met voorkennis

Overigens beschuldigt het pensioenfonds Hurd en Lesjak ook van deelname aan ‘insider trading’, het handelen in aandelen of opties met voorkennis. Hurd maakte meer dan 11 miljoen dollar winst bij het verkopen van aandelen in november en mei, zo staat in de aanklacht. Lesjak verkocht vorige maand nog een pakket aandelen.

Het pensioenfonds eist financiële compensatie voor de schending van vertrouwen door de HP-leiding, het mismanagement, en het verspillen van bedrijfsmiddelen, waaronder de vertrekpremie voor Hurd van 12 miljoen dollar.