De schadeclaim is ingediend door advocaat Steve Berman en vastgesteld op liefst 840 miljoen dollar. Hij vertegenwoordigt een grote groep consumenten die e-books hebben gekocht bij Apple in een zogeheten class-action zaak. Afgelopen zomer is Apple schuldig bevonden aan het maken van illegale prijsafspraken met meerdere uitgevers bij de verkoop van e-books.

Verdriedubbelen graag!

Berman heeft berekend dat de aanschaffers van e-books bij Apple exact 280,254,374 dollar te veel hebben betaald. Dat bedrag wordt in de schadeclaim nog eens even verdriedubbeld. Dat mag vanwege de Amerikaanse mededingingswet, meldt Bloomberg. Berman dient zijn miljoenenclaim in bij rechter Denise Cote, waar Apple een interessant verleden mee heeft.

Zij gaf Apple afgelopen maand op geen enkel vlak gelijk in de mislukte poging om van toezichthouder Bromwich af te komen. Die was juist aangesteld om bij Apple intern te controleren of het bedrijf zich wel aan de nieuwe e-bookregels houdt. Maar de spanningen liepen al snel hoog op, met een door Apple aangespannen én verloren rechtszaak als kookpunt. "Apple's reactie op de aanwezigheid van een toezichthouder onderstreept de wijsheid van het opleggen", zei Cote destijds resoluut.

De ingediende schadeclaim:

Apple eBooks Damages