Afgelopen woensdag maakte Dropbox tussen neus en lippen door bekend dat de voormalige Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice onderdeel wordt van de Raad van Bestuur. Een leider die kan helpen bij de internationale uitbreiding, zo schreef het bedrijf. "We zijn vereerd dat we iemand zo briljant en kundig als Dr. Rice kunnen toevoegen aan ons team."

Maar daar denken sommigen anders over. De geslaagde zakenvrouw en Stanford-professor Rice bleek politiek meermaals een voorstander van aftappen zonder bevelschrift. Aan de reputatie van Rice kleeft bovendien in Amerika nog altijd de oorlog in Irak. Rice gaf volgens een senaatsrapport onder meer goedkeuring aan de 'waterboarding'-martelingen bij verdachten van de aanslagen op 11 september 2001.

Boycot

Er is om die redenen een actieve campagne gaande om de cloudopslagdienst te verlaten. Onder de noemer DropDropbox worden gebruikers opgeroepen de dienst te verlaten. "Waarom zouden we met de wetenschap van de Amerikaanse surveillanceprogramma en de rol van Rice daarbij, Dropbox in godsnaam onze belangrijke zakelijke en persoonlijke data toevertrouwen", schrijven de actievoerders, die vinden dat het vertrouwen in de dienst is geschaad.

De inlijving van Condoleezza Rice en ook Google's Dennis Woodside , die bij Motorola als CEO werd geposteerd, als Chief Operating Officer tekent desondanks de grote ambitie van Dropbox, dat volgens Wired nu 275 miljoen gebruikers en 700 werknemers telt.