De Number Recource Organization (NRO), de officiële vertegenwoordiger van de vijf regionale internet registries (RIR) die de verdeling van de adressen in de gaten houdt, heeft dit bekend gemaakt.

Axel Pawlik, de voorzitter van de NRO, zei dat dit een belangrijke mijlpaal is in de groei en ontwikkeling van het internet. Nu wordt echt aanschouwelijk dat het van vitaal belang is dat men serieus werk gaat maken van IPv6, omdat we door de beperkte hoeveelheid IPv4 adressen “onze ambities niet waar zullen kunnen maken die we hebben voor het internet”, aldus Pawlik. “De uitrol van IPv6 is een belangrijke infrastructurele ontwikkeling die netwerken in staat zullen stellen om de miljarden mensen en apparaten te ondersteunen die de komende jaren online willen.”

Er wordt al lang geroepen dat de verschillende belanghebbenden moeten gaan investeren in IPv6, omdat er anders problemen zullen komen. Volgens Hurricane Electric zijn er op dit moment nog voor 592 dagen IPv4 adressen. In de loop van 2011 raken we er dus doorheen. Volgens cijfers van RIPE zijn er in Nederland nog maar 160 blocks met IPv6-adressen toegewezen.

Het NRO heeft een paar aanbevelingen voor regeringen, vendoren, bedrijven telecombedrijven en gebruikers. Bedrijven moeten hun diensten zoals webhosting klaar maken voor IPv6, zodat IPv6-gebruikers er toegang toe hebben. De software- en hardwarefabrikanten moeten IPv6 ondersteuning in hun producten inbouwen. Regeringen moeten een leidende rol op zich nemen door hun content en diensten beschikbaar te maken overe IPv6.

Maar ook eindgebruikers worden aangesproken. Die zouden van hun ISP’s en vendoren moeten eisen dat ze IPv6-ready zijn. Zij moeten zorgen voor de vraag naar IPv6, zodat IPv6 een concurrentievoordeel oplevert. Pas dan gaan bedrijven er serieus over denken om over te stappen, omdat het anders voor hen te duur is.

Bron: Techworld