Nederlandse overheidsinstanties hebben in de eerste helft van 2013 in totaal 411 keer persoonlijke gegevens opgevraagd bij Microsoft. Daarmee lijkt het aantal verzoeken vanuit Nederland licht te dalen. Dat blijkt uit cijfers die Microsoft vrijdag publiceerde in een rapport over opvragingen van gebruikersgegevens door opsporingsdiensten wereldwijd. De 411 dataverzoeken van Nederlandse overheden gingen over 714 mensen. In heel 2012 ging het om 861 verzoeken om 1440 mensen.

Geen contentoverdracht

De verzoeken leiden er in 78 procent van de gevallen toe dat Microsoft gegevens over klanten of transacties overdraagt. In 22 procent van de Nederlandse verzoeken kon Microsoft geen data van de gebruiker (meer) vinden. Tot overdracht van content van gebruikers komt het in Nederland nooit. Dat gebeurt alleen regelmatig in de VS.

Microsoft publiceerde de cijfers, nadat Google, Yahoo en Facebook recentelijk hetzelfde deden. Over de verzoeken aan Skype is in ons land volgens Microsoft nog geen data beschikbaar.

Rechtszaak over meer transparantie

Onlangs startten Microsoft en Google samen een rechtszaak tegen de Amerikaanse overheid over publicatie van meer details over de dataverzoeken door opsporingsinstanties. Ze willen meer transparantie over de informatievergaring in de nasleep van het Prism-afluisterschandaal. Grote internetbedrijven als Facebook, Yahoo, Google en Microsoft kwamen onder vuur te liggen omdat ze zouden meewerken aan de afluisterpraktijken van de inlichtingendienst NSA, maar de bedrijven ontkenden directe betrokkenheid.

De bedrijven willen nu gedetailleerdere statistieken publiceren, ook over de verzoeken in het kader van de omstreden wet Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA). Die worden nu nog afgerond op duizend.