Apple heeft de mijlpaal zaterdag op zijn website gemeld, nadat het dagen ervoor een teller had gepubliceerd. Verantwoordelijk voor download nummer 10 miljard waren de dochters van Gail Davis uit het Britse Orpington.

Toen Apple belde met de mededeling dat ze een 10 duizend dollar cadeaukaart voor iTunes had gewonnen, hing ze op omdat ze dacht dat het om een flauwe grap ging. Nadat haar dochters begonnen te twijfelen, besloot ze toch contact met Apple op te nemen. De desbetreffende Apple-medewerker wist van niks, maar uiteindelijk belde iemand anders binnen het bedrijf terug met het nieuws dat ze echt de prijs had gewonnen.

Winstmachine

Apple's downloadwinkel bestaat sinds juli 2008 en biedt gratis en betaalde applicaties voor iPhone, iPad en iPod Touch. Het aantal downloads blijft sneller toenemen, net als de winst die de App Store voor Apple oplevert. De fabrikant vraagt 30 procent van de opbrengst van programma's. Vorig jaar keerde Cupertino zo een miljard dollar uit aan app-ontwikkelaars.

Concurrentie

In totaal staan er meer dan 300.000 verschillende iOS-apps in de App Store. Dat is veel meer dan bij de andere mobiele platformen. Googles Android Market telt er meer dan 150.000. Nokia's Ovi Store heeft zo'n 25 duizend Symbian-apps. Het assortiment in de downloadwinkels voor bijvoorbeeld Blackberry, Samsung Bada en Windows Phone 7 zijn nog weer een stuk kleiner. De onafhankelijke applicatiewinkel GetJar telde vorig jaar juni zijn miljardste download.