Dat zegt statistiekensite Curatoren.nl. Vergeleken met andere branches vallen de cijfers voor de ict-sector nog mee. In de bouw is het helemaal mis. Over het eerste half jaar zijn daar 557 bedrijven over de kop gegaan.

Naarmate de maanden vorderen krijgen steeds meer bedrijven het moeilijker om het hoofd boven water te houden. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn er 50 ict-bedrijven over de kop gegaan. In het eerste kwartaal waren dat er nog 41 en in het laatste kwartaal van 2008 'maar' 28.

Kwetsbaarder

Uit recent onderzoek van ABN Amro is al gebleken dat ict-bedrijven enerzijds tot hogere rendementen kunnen komen, maar anderzijds ook kwetsbaarder zijn in een recessie. Dit is mede te wijten aan de focus van ict-bedrijven op omzetgroei, wat echter niet garant staat voor meer rendement.

Meer aandacht voor winstgevendheid en kasreserves is het advies. Volgens ABN Amro betekent dat een mentaliteitsomslag voor de vele 'jonge honden bedrijven' die de ict-sector rijk is. Voor de langere termijn moeten ict-ondernemingen een centraal prijsbeleid voeren en op nieuwe verdienmodellen, zoals softwareverhuur, overstappen.

Bron: Channelworld.