Dit blijkt uit onderzoek van InSites Consulting, dat iedere zes maanden onderzoek doet naar de internetpopulatie in onder meer België. Volgens het Gentse onderzoeksbureau is bijna de helft van de Belgen ouder dan vijftien jaar minimaal een keer per maand online. InSites is vijf jaar geleden gestart met dit zogenoemde Belgian Internet Mapping-onderzoek. Sinds de eerste meting is de Belgische internetpopulatie verviervoudigd. Het afgelopen jaar zijn er al 750.000 internetters bijgekomen.

Vrouwen

De nieuwe aanwas betreft vooral senioren, lager geschoolden en vrouwen. Vooral de laatste groep lijkt aan een inhaalslag te zijn begonnen, aldus InSites. "Het lijkt alsof Belgische vrouwen aan een inhaalrace zijn begonnen ten opzichte van hun mannelijke collega's", zegt Steven Van Belleghem van het onderzoeksbureau. "De vrouwelijke internetpopulatie is met 33 procent gegroeid tegenover slechts 16 procent groei bij de mannen."

Breedband

Ook in België rukt breedband in snel tempo op. Inmiddels beschikt bijna driekwart van de internetters over een breedbandverbinding. Door de toename van het aantal breedbandaansluitingen is ook het surfgedrag van de Belgen veranderd, constateert InSites. Voor de opkomst van breedband gaf 11 procent van de ondervraagde gezinnen met internet aan een dag per week online te zijn. 27 Procent was evengoed alle dagen online. Nu meer gezinnen snel kunnen internetten, zegt 53 procent elke dag online te zijn.