Molenaar stelde dit donderdag tijdens het Blognomics-symposium in de Amsterdamse Rai, zo meldt Emerce. Ilses web-log.nl host 260.000 weblogs, tegenover 90.000 in 2005. Molenaar verklaarde dat de logs maandelijks 100 miljoen pageviews genereren. Elke twee minuten komt er een nieuw blog bij. Vorig jaar verscheen er elke drie minuten een nieuw weblog.

De weblogs zijn nog niet erg lucratief voor de meeste bloggers. Gemiddeld verdient iedere blogger 10 cent per jaar, volgens Molenaar. Maandelijks heeft een weblog gemiddeld 500 pageviews en 10 reacties. Adverteerders lopen nauwelijks warm voor weblogs. Gezamenlijk verdienen de Nederlandse bloggers dit jaar minder dan een miljoen euro. Sponsoring is alleen voor de meest opvallende blogs een goede inkomstenbron.

Als belangrijkste trends in bloggersland signaleert Molenaar onder andere het clusteren en zoeken naar 'verenigingsvormen' van weblogs en het belang van videobeelden op de blogs. Traditionele media maken ook steeds meer gebruik van weblogs, maar 'snappen het nog steeds niet', aldus Molenaar. "Dezelfde saaie journalisten schrijven dezelfde saaie stukjes: middelmaat."

Ten slotte constateert de Ilse Media-directeur een 'hang naar extremisme': in de jacht op aandacht worden originaliteit en lef beloond, maar worden ook snel grenzen overschreden. Er vindt weinig normering plaats van bloggers. Ze hoeven zich niet te bekommeren om journalistieke waarden.