Dat stelt Tim Dowling van McAfee naar aanleiding van het rapport The State of Search Engine Safety. Volgens dit onderzoek leidt 4 procent van alle zoekopdrachten naar een website die een bedreiging voor de bezoeker vormt. Bij hetzelfde onderzoek een half jaar eerder, was dit nog 5 procent.

Overigens hangt het risico sterk af van welke zoektermen en welke zoekmachine wordt gebruikt. Zo blijken zoektermen die met muziek en technologie te maken hebben, het vaakste te leiden naar riskante sites. Bijna één op de vijf zoekpogingen naar 'Digital music' leidde bij de onderzoekers naar een riskante site.

Ook blijken zoekopdrachten naar p2p- en Bittorrent-programma's en –sites veel riskante zoekresultaten te bevatten. Zeker 45 procent van de resultaten bij een zoekactie naar de term 'Bearshare', leidde de gebruiker naar een kwaadaardige website.

Voor het onderzoek zijn in de maand mei de zoekmachines Google, Yahoo, MSN, AOL en Ask getest op 2300 gangbare trefwoorden. Bij de zoekresultaten werden de eerste vijftig treffers onder de loep genomen met McAfee Siteadvisor.

AOL levert volgens de onderzoekers de veiligste zoekresultaten op en Yahoo de minst veilige. Bij Yahoo was 5,4 procent van de zoekresultaten onveilig. De zoekresultaten van AOL leverde in 2,9 procent van de pogingen een riskante site op.