Brancheorganisatie ICT~Office meldt in zijn nieuwste kwartaalmonitor dat ict-bedrijven de krapte op de arbeidsmarkt steeds meer beginnen te voelen. Een kwart van de bedrijven heeft een tekort aan ict-mensen. Daardoor kunnen ze niet zo snel groeien als mogelijk zou zijn. Ook wordt kennis en kwaliteit gemist binnen de organisatie, zo stelt de branche in de Kwartaalmonitor. De krapte op de arbeidsmarkt neemt al toe sinds 2009.

De branche ziet nog steeds een probleem in de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. De klachten zijn niet mis. Net afgestudeerden missen verkooptalent, hebben onvoldoende inhoudelijke ict-kennis en missen communicatieve vaardigheden. Een kwart van de bedrijven zegt meer dan 15.000 euro te moeten investeren in starters om die goed inzetbaar te krijgen binnen het bedrijf.

Grootste groei in ict-vacatures

De stijging in de vraag naar ict-personeel wordt bevestigd door het maandelijkse rapport van Monsterboard. In een jaar tijd steeg het vacatureaanbod in de ict-sector met 11 procent, meldt het bedrijf in een bericht. “Hoewel het aanbod in juli daalde, is de it-sector de sterkst stijgende sector", zegt managing director Warren Hammond. De ict-branche loopt ver vooruit op andere sectoren, waar na groei in het begin van dit jaar nu duidelijk stagnatie te zien is. De totale markt ging een procent achteruit in vergelijking met vorig jaar.

In de ict-sector heerst wel voorzichtigheid. De omzetten blijven stijgen, maar bedrijven kijken toch met enige vrees naar de huidige schuldencrisis. “Het mogelijke effect op de ict-branche is nog ongewis", stelt ICT~Office, dat niettemin veel groeikansen voor ict-bedrijven ziet. De bezuinigingen bij overheid en bedrijfsleven kunnen kansen geven voor “slimme toepassingen van ict", meent de bracheorganisatie. Wel moet de politiek het vertrouwen in de markt snel herstellen.