De fusie van verschillende kabelaars was wel een behoorlijke financiële kluif. Daardoor is het nettoverlies over 2008 gestegen naar 353 miljoen euro, ondanks de veel hogere operationele winst van 130 miljoen (2007: 36 miljoen). "Dat nettoverlies komt door afschrijvingen op de fusie. Dat hebben we bijna allemaal achter de rug", legt de woordvoerder van Ziggo uit.

Het bedrijf is tevreden met de jaarcijfers, en ziet dat steeds meer abonnees kiezen voor een of meer aanvullende diensten als digitale tv, internet en telefonie. Zodoende steeg de omzet met 13 procent naar 1,239 miljard euro. Het totaal aantal abonnees is echter wel licht teruggelopen van 3.277.000 eind 2007 tot 3.255.000 eind vorig jaar.

Meer concurrentie

"Je ziet dat de concurrentie steeds feller wordt. Je ziet dat mensen overstappen naar Digitenne, Tele2, IP-televisie van KPN of schotel." Ziggo verwacht dan ook geen groei in het totaal aantal abonnees. "Naarmate de concurrentie heviger wordt wordt het vasthouden van huidige abonnees steeds lastiger." Er worden nog steeds nieuwe huizen aangesloten (nieuwbouw) maar dat compenseert de terugloop niet.

Wat betreft de forse helpdeskperikelen meent het bedrijf dat het ergste achter de rug is. "We hebben het idee dat Ziggo zo'n beetje nu pas echt begint. De helpdesk is vele malen beter, de wachttijd is teruggebracht en er zijn sowiesio al veel minder klachten. Alles bij elkaar zien we forse verbeteringen", aldus de zegsman.

Internet naar 80 Mb/s

In het komende jaar gaat Ziggo de snelheden van het internet opvoeren. Vanaf juli gaan bestaande Ziggo-klanten van de snelste pakketten zonder meerprijs over naar 50 Mb/s. In sommige steden gaat de snelheid voor het snelste pakket (Alles-in-1 Extra) meteen naar 80 Mb/s. Voor eind 2009 kunnen klanten in het hele Ziggo-gebied naar 80 Mb/s, belooft de woordvoerder. Ziggo verspreid hiertoe nieuwe modems, die het Docsis 3-protocol ondersteunen.