Dat stelt ABN Amro in een rapport (PDF) over de ontwikkelingen in de it-branche. Volgens de bank is in de ict door de effectievere besparingen nu 'het ergste leed geleden'. ABN Amro verwacht dit jaar een stabilisatie van hardwareverkopen, dankzij de introductie van Windows 7 en de groei van producten als netbooks, smartphones en e-readers.

Lange termijncontracten

In de it-branche ligt de focus volgens de bank nu meer op lange termijncontracten en minder op individuele maatwerktrajecten. ABN Amro ziet een groeiende vraag naar werkplekbeheer, sofware-as-a-service en outsourcing van zakelijke processen. Doordat die drie zaken een goede kennis van bedrijfsvoering vergen, moeten it-bedrijven bij hun werving de pijlen richten op organisatieadviseurs.

Voor de telecombranche verwacht ABN Amro in het adviesrapport in 2011 weer een 'bovengemiddelde groei'. De bank waarschuwt telecombedrijven wel dat ze stevige concurrentie krijgen van Apple en Google. Ze lopen het risico alleen een rol te spelen op gebied van mobiele verbindingen, terwijl de grote internetpartijen verdienen aan software en datadiensten. Maar dat hoeft niet negatief uit te pakken, doordat de behoefte aan communicatie onverminderd hoog blijft.