Eerder deze week meldden verschillende nieuwssites, waaronder Webwereld, dat ABN AMRO klanten die gebruikmaken van oude besturingssystemen als Windows 95, Windows 98 en Windows ME de toegang ontzegt tot internetbankieren.

"Eerdere berichten kloppen niet helemaal. Het gaat om oude besturingssystemen en browserversies die niet zijn opgewaardeerd met ondersteuning voor 128-bit beveiliging", aldus ABN AMRO-woordvoerster Astrid de Craen tegenover Webwereld.

De update naar 128-bit beveiliging is te downloaden via de website van Microsoft. "Je kunt het vergelijken met je inboedelverzekering", aldus De Craen. "Vroeger kon je met ieder slot op je deur verzekerd zijn tegen inbraak. Verzekeringsmaatschappijen zijn toen ook eisen aan de sloten gaan stellen."

Mededeling

"Het gaat in de praktijk dus maar om heel weinig mensen die die update niet kunnen uitvoeren", aldus De Craen. Volgens de zegsvrouw van ABN AMRO krijgen klanten die willen internetbankieren zonder aan de veiligheidseisen te voldoen, een mededeling te zien met de titel 'Uw internetbrowser wordt niet ondersteund'. Klanten wordt geadviseerd om de 'hoogste door uw systeem ondersteunde versie van uw internetbrowser' te gebruiken.

In de mededeling wordt tevens een aantal voorbeeldconfiguraties gegeven om duidelijk te maken dat oude besturingssystemen met de juiste updates nog wel ondersteund worden. Zo prijken de combinaties 'Windows 95 met IE 5.5', 'Windows 98 met IE 6.0' en 'Windows ME met IE 6.0' in de mededeling.

De verwarring over de gestaakte ondersteuning voor oude besturingssystemen lijkt overigens in de hand gewerkt te zijn door de pagina op de ABN AMRO-site waarop de systeemeisen vermeld staan. Hier vraagt de bank om minimaal Internet Explorer 6.0 en tenminste Windows 2000. "Deze tekst moet helaas nog worden aangepast", zo legt De Craen uit.

De woordvoerster vermoedt dat een ABN AMRO-medewerker wellicht een onjuist uitspraak heeft gedaan tegenover de pers waardoor een 'sneeuwbal-effect' is ontstaan. Het Parool meldde het nieuws zaterdag en zei zich te baseren op 'een woordvoerder' van de bank. De Craen stelt echter dat dit geen persvoorlichter geweest kan zijn. Volgens de auteur van het Parool-artikel, Gep Leeflang, klopt dit niet. Hij zegt dat hij het commentaar van ABN AMRO in zijn artikel opgetekend heeft uit de mond van voorlichter Hans van Zon.

De bank zag in de onjuiste berichtgeving geen reden om een persbericht uit te sturen, aldus De Craen.