Op 19 oktober om 08:18 uur verscheen de volgende tekst onderaan het lemma over Aboutaleb op de Nederlandstalige internetencyclopedie Wikipedia:

"Mocht deze Marokkaan ooit burgervader van een van Rotterdam worden, dan knallen wij hem voor de kop. Nederland, voor de Nederlanders, Marokko, voor de KutMarokkanen. R.I.P. Pim Fortuyn, vader des vaderlands, R.I.P. Theo van Gogh."

Uit Eindhoven?

De radicale boodschap was afkomstig van het IP-adres 88.159.72.126. Dat ip-adres blijkt bij provider Edutel te zitten, op het glasvezelnetwerk van Ons Net Eindhoven. Later op die dag werd dezelfde tekst nogmaals online gezet, ditmaal onder de gebruikersnaam 'Killercookiemonster'. In beide gevallen werden de bedreigingen na korte tijd ontdekt en meteen verwijderd door Wikipedianen.

In de afgelopen weken werd vanaf ip-adres 88.159.72.126 al eerder politiekradicale graffiti op Wikipedia gespuid. Zo werden filmregisseur Eddy Terstall en burgemeester van Amsterdam Job Cohen uitgemaakt voor 'landverader' (sic).

Vier jaar cel

De woordvoerder van Aboutaleb van het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid wil niet kwijt of de bewindvoerder aangifte gaat doen van bedreiging. "Uit veiligheidsoverwegingen worden hier geen mededelingen over gedaan", aldus de zegsman in een reactie aan Webwereld. De staatssecretaris is momenteel op werkbezoek in Turkije.

Op schriftelijke bedreiging staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Als de bedreiging discriminatoire aspecten bevat, wordt een zwaardere sanctie gehanteerd, meldt het OM op haar site.

Lemmavandalisme

Wikipedia is berucht om zijn ernstige en minder ernstige lemmamanipulaties. De complete ip-range van de publieke omroep werd vorig jaar geblokkeerd na 'lemmavandalisme' door omroepmedewerkers. En natuurlijk Prinses Mabel 'Wikipedia Wisse' Smit, die eeuwige roem verwierf door informatie over de politiek tumultueuze aanloop naar haar huwelijk met Prins Friso te kuisen, vanaf een pc in het koninklijk onderkomen Huis Ten Bosch.