De Taiwanese fabrikant meldt dat zijn introductie van Chromebooks erg positief verloopt. Ruim twee maanden na de introductie blijk het totaal van alle verscheepte Acer-apparaten al voor 5 tot 10 procent uit Chromebooks te bestaan. President Jim Wong noemt het een bemoedigend succes, in tegenstelling tot Windows 8, dat volgens hem er niet in slaagt om de markt te herstellen.

Meer Chrome OS-apparaten

Acer wil meer apparaten met Chrome OS maken. Het bedrijf verwacht dat de goede verkoopcijfers van Chromebooks op de lange termijn stabiel blijven en wil daarom meer landen gaan bedienen. Het mikt daarbij volgens Wong op de “developed markets", waaronder ook Nederland wordt gerekend. De Acer C7 Chomebook is sinds 10 januari in ons land verkrijgbaar en kost hier 269 euro.

Wong doet zijn uitspraken in een interview met Bloomberg waarin hij ook steeds het teleurstellende Windows 8 aanhaalt. “Windows 8 is nog steeds geen succes. De gehele markt is niet opnieuw gaan groeien na de introductie, dat is een simpele manier om te oordelen of het een succes is of niet", aldus Wong.

'Nog geen Windows RT'

Acer wil voorlopig ook geen apparaten met Windows RT uitbrengen. Het bedrijf is het platform, net als Microsofts eerste tablet, nog steeds aan het evalueren. Voor de zomer komen er dan ook geen ARM-apparaten van Acer op windows RT op de markt.

Het succes van Chromebooks beschouwt de Acer-president als een opsteker. Wong: “Je zag dat alle marketing en promotie niet zo wijdverspreid als Windows 8 was, dus dit succes is bemoedigend." Hoewel Acer als fabrikant geen licentie hoeft te betalen voor het gebruik van Chrome OS - in tegenstelling tot Windows - wordt dat voordeel teniet gedaan de eigen promotie die Acer moet doen voor zijn Chromebooks.

Concurrent verkoopt ook

Toch blijkt volgens Wong het Chrome OS voor Acer een “veiliger platform", dat sneller wordt opgepikt door bedrijven, opleidingsinstellingen en vroege gebruikers. Begin januari bleek dat ook Samsung succes heeft met het platform. De Samsung Chromebook bleek de populairste computer op Amazon.