De top wordt op dit moment nog bezet door de Eee PC serie van concurrent Asus, dat verwacht dit jaar vijf miljoen exemplaren te kunnen verkopen. Het verlies van de koppositie zou een bittere pil voor Asus kunnen zijn omdat zij de eerste waren die de netbook commercieel aantrekkelijk maakte.

De Eee PC is sinds vorig jaar verkrijgbaar, de Aspire One kwam afgelopen juni pas op de markt. 'De netbookmarkt maakt een mooie groei door,' aldus de CEO van Acer, Gianfranco Lanci.

Taiwanese Twist

De Taiwanese twist woedt al langer. En het veel grotere Acer lijkt Asus nu ook te gaan kleineren op de netbookmarkt. Acer kan ook veel meer leunen op andere producten met meer marge, vooral met 'volwaardige' laptops doet het concern het uitstekend. De cijfers van het derde kwartaal van Acer waren met een winst van 159,2 miljard in Taiwanese dollars duidelijk beter dan die van Asus, 78,3 miljard.

Acer hoeft qua grootte alleen twee andere computerproducenten, HP en Dell, voor zich te dulden. En die roeren zich nu eindelijk ook steeds meer op de netbookmarkt. HP onthulde deze week nog de Mini 1000 serie.