De opkomst van goedkope netbooks zorgt voor aanzienlijke verschuivingen op de pc-markt, concludeer Gartner. Acer was de afgelopen maanden op dit gebied duidelijk slagvaardiger dan HP. Ook Asus deed goede zaken en groeide in het derde kwartaal met 180 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

HP naar nr 2 in VS en Europa

Gartner publiceerde vandaag de voorlopige berekeningen van het aantal verscheepte pc's in het derde kwartaal van dit jaar. Wereldwijd staat HP nog op 1, maar zowel in de Amerikaanse als in de Europese markt heeft het de tweede plek, na respectievelijk Dell en Acer. Volgens Gartner heeft HP duidelijk onderschat hoe snel Acer zijn verkoopkanaal kon activeren in het netbooksegment.

HP heeft de introductie van netbooks juist vertraagd doordat het eerst wilde zien wat de adoptie in de markt zou zijn. Daarnaast was het bang voor kannibalisatie in de bestaande notebooklijnen. Acer heeft vooral een goede slag geslagen door de telco's in Europa in te schakelen als verkoopkanaal voor netbooks, zegt Gartner. Het onderzoeksbureau schat dat de mininotebooks nu ongeveer 10 procent beslaan van alle mobiele pc-verschepingen.

Exploderende netbookmarkt

Ook Asus profiteert van zijn voorsprong in de netbookmarkt. In het derde kwartaal hielpen de netbooks Asus om Toshiba in Europa voorbij te streven. De laatste wil in dit kwartaal een hele lijn aan netbooks op de markt brengen, zodat het weer volop de competitie aankan. De verkopen van netbooks zorgen wel voor een lagere average selling price.

Het totaal aantal verschepingen van pc's naar Europa steeg met 25,9 procent vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar. Acer groeide met 60,9 procent en heeft nu 20,6 procent marktaandeel. HP groeide met 21,1 procent en komt op 18,7 procent marktaandeel.

Derde staat Dell, dat van de topvijf het minste groeide: 13,3 procent en 9,3 procent marktaandeel. Asus groeide met 179,8 procent en komt op een marktaandeel van 7,5 procent. Toshiba staat vijfde met een groei van 40 procent en een marktaandeel van 5,5 procent.

Deze cijfers zeggen overigens weinig over de omzet, vooral omdat de populaire netbooks goedkoop zijn en lage marges hebben. Gartner komt later nog met pc-marktcijfers gemeten naar omzet.

Bron: Channelworld.nl