"De hele industrie is teleurgesteld over Vista", zegt Acer-topman Gianfranco Lanci tegenover de Financial Times Deutschland. Hij stelt dat ondanks de lange periode tussen Vista en XP het nieuwe besturingssysteem 'onvoldoende volwassen is'. "Stabiliteit is zeker een probleem", voegt hij hieraan toe.

Lanci is van mening dat de introductie van Vista de minste impact heeft gehad op de verkoop van pc's dan de introductie van enig ander Windows-besturingssysteem. De topman denkt bovendien niet dat de huidige situatie in de komende zes maanden gaat veranderen. Hij merkt op dat veel klanten specifiek vragen om Windows XP bij aankoop van een nieuwe pc of laptop.

Succesverhaal

Acer is de eerste pc-fabrikant die Microsoft openlijk aanvalt over Vista. Microsoft zelf beweert echter dat Vista een groot succes is en dat het in maart al 20 miljoen licenties had verkocht. Vorige week stelde de softwaregigant dat zijn kwartaalinkomen 13 procent was gegroeid in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Volgens Microsoft is deze groei te danken aan de verbeterde verkoopcijfers van Vista.

Aan de andere kant heeft Microsoft analisten recent verteld dat het verwacht meer XP-licenties te verkopen dan het aanvankelijk had gedacht, ten koste van Vista. Financieel directeur bij Microsoft Chris Liddell denkt dat XP in het volgende fiscale jaar verantwoordelijk zal zijn voor 22 procent van de verkoop. In een eerdere schatting was dit nog 15 procent. De overige 78 procent van de verkoop wordt door Vista voor zijn rekening genomen. Anders gezegd betekent dit dat de verkoop van Windows XP in de komende twaalf maanden, naar verwachting, 50 procent hoger uitkomt dan eerder werd geschat.

Ondanks de kritiek van Acer is het gebruik van Windows Vista wel toegenomen. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Net Applications is het aantal online Windows Vista-gebruikers tot nu toe nog elke maand toegenomen. In juni was het aandeel van online gebruikers met Windows Vista 4,52 procent, in mei was dit nog maar 3.74 procent. In januari tpen het besturingssysteem werd geïntroduceerd, maakte 0,18 procent van de websurfers gebruikt van Vista.