In het afgelopen derde fiscale kwartaal van dit jaar leed Acer een verlies van omgerekend 330 miljoen euro. Daarnaast daalde de omzet ten opzichte van een jaar terug met 11,8 procent, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Voor CEO J.T. Wang is dat reden om zijn biezen te pakken. “Het is voor mij tijd om de verantwoordelijkheid over te dragen aan een nieuw leiderschapsteam voor een nieuw tijdperk”, liet hij weten. De CEO wordt begin 2014 opgevolgd door de huidige president-directeur Jim Wong.

Snijden in personeel en productlijnen

Naast het vertrek van de topman zullen ook ongeveer 550 arbeidsplaatsen komen te vervallen. Het bedrijf schrapt 7 procent van het personeelsbestand om jaarlijks 75 miljoen euro aan kosten te kunnen besparen. Ook zal het een aantal productlijnen af gaan stoten. Welke dat zijn en waar de medewerkers moeten vertrekken werd niet bekend gemaakt.

De reorganisatie volgt op berichten dat de pc-markt zal blijven krimpen door de vernietigende concurrentie van smartphones en tablets. Acer maakt al kwartalen lang verlies en heeft het tij, in tegenstelling tot een grote speler als Lenovo, niet weten te keren. Een nieuw gevormd adviescomité gaat Acer komende periode bijstaan om te bekijken welke veranderingen in de bedrijfsstrategie doorgevoerd kunnen worden.

'Innovatie in plaats van jagen op marktaandeel'

Wang nam het CEO-stokje bij Acer over in 2005 en werkt al ruim twintig jaar voor het bedrijf. Hij gaf in 2008 Gianfranco Lanci – die tegenwoordig bij Lenovo werkt als directeur voor de EMEA-regio – de kans zich te bewijzen. De Italiaan faalde echter jammerlijk en zag andere fabrikanten Acer in grootte voorbijstreven. Twee jaar terug nam Wang het heft weer zelf in handen, maar ook hij wist vooralsnog geen potten te breken.

Zijn opvolger Jim Wong is geen onbekende voor Acer. Hij trad in 1986 bij de Taiwanese fabrikant in dienst en zei vorig jaar nog in een interview met zustersite Computerworld.com dat Acer zich meer zou moeten richten op het afleveren van innovatieve producten in plaats van marktaandeel na te jagen.

De nieuwe Acer CEO Jim Wong op de IFA 2012 in Berlijn.