De bende zou volgens Novum Nieuws miljoenen euro's hebben buitgemaakt vanuit Afrika en Nederland. Eerder werd in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos de leider van een andere oplichtersbende opgepakt. Amsterdam zou fungeren als Europees centrum voor de oplichterspraktijken, aldus het persbureau.

De Amsterdamse politie arresteerde in een eerdere zaak in februari al twaalf mensen. In Amsterdam werden invallen in zeven woningen verricht, in Zaandam werd één woning doorzocht. Daarbij werd ongeveer 25.000 euro aan contant geld, computerapparatuur en valse of vervalste reisdocumenten in beslag genomen.

West-Afrikaanse oplichters (voornamelijk afkomstig uit Nigeria) proberen al jaren via internet geld te verdienen door zich voor te doen als (familielid van) verdreven dictators. Ook sturen ze berichten uit naam van niet bestaande loterijen. Daarbij proberen ze mensen wijs te maken dat ze een grote prijs hebben gewonnen. Deze oplichtingspraktijken hebben inmiddels de naam 419 meegekregen, het nummer van het Nigeriaanse wetsartikel dat de oplichters overtreden.

Lijflied

De zwendelaars hebben zelf minder problemen met hun praktijken. Zo hadden zij vorig jaar een hit in Nigeria met het lied 'I Go Chop Your Dollars'. De maker van het nummer, een artiest die zichzelf Osofia noemt, toont weinig medelijden met de slachtoffers van de Nigeriaanse oplichtersbendes. "419 no be thief, its just a game." En: "419 is just a game, you are the loser I am the winner."