Ondanks de introductie van betalingssystemen als Ideal en Paypal, die de betalingen voor zowel de consument als webwinkel eenvoudiger moeten maken, is de ouderwetse betaling met de acceptgiro nog steeds het populairst, zo blijkt uit onderzoek van Millward Brown.

Uit het onderzoek onder 421 consumenten blijkt dat 56 procent van de consumenten hun online aankopen achteraf betaalt met een acceptgiro. Overschrijvingen via internetbankieren worden door 47 procent als betaalmethode gebruikt. Creditcard- en acceptgirobetalingen vooraf worden door een kwart van de respondenten genoemd en de betaalsystemen Ideal en Paypal sluiten de rij met elk slechts 14 procent.

Het totale percentage komt met deze opsomming ruim boven de 100 procent, maar dat komt doordat de respondenten meerdere antwoorden konden aankruisen. Daarnaast biedt niet iedere webwinkel keus uit het hele scala aan betaalmethoden, waardoor de antwoorden niet aangeven hoe klanten het liefst zouden willen betalen.

Onbekend maakt onbemind

"Onbekend maakt schijnbaar onbemind", zegt Erwin Sneiders van Millward Brown. Volgens hem is onbekendheid de voornaamste reden dat slechts 14 procent van de ondervraagden gebruikmaakt van Ideal. "Men wil wel graag, maar weet nog niet goed wat er achter die Ideal-knop gebeurt", zo verklaart Sneiders tegenover Webwereld.

Volgens Sneiders blijkt uit het onderzoek juist de potentie van Ideal. De laatste vraag in het onderzoek, zo vertelt Sneiders, is namelijk of mensen meer online zouden kopen als ze met hun pinpas konden betalen. 40 Procent gaf aan in dat geval meer geld online uit te geven."En in principe is Ideal hetzelfde als met je pinpas betalen", aldus Sneiders.

In het onderzoek werd de respondenten ook gevraagd welke betaalmethode hun voorkeur heeft. Hier bleek Ideal met 22 procent beter te scoren. Internetbankieren werd door evenveel respondenten genoemd. Paypal was bij 10 procent van de ondervraagden favoriet. Ook hier scoort de acceptgirobetaling na levering het best: 50 procent vond dit de prettigste manier om af te rekenen.

Vooraf betalen met de acceptgiro is het minst populair: 3 procent doet dit het liefst. Aangezien 25 procent aangaf op deze wijze te betalen, blijkt hieruit dat de resultaten vertekend worden door de betaalmethodes die webwinkels aanbieden. Daarnaast speelt bij het beperkte gebruik van Ideal het aantal deelnemende banken wellicht een rol. Alleen de Postbank, ING Bank, ABN AMRO en Rabobank bieden de betaaldienst aan voor hun rekeninghouders.