KOPIE DELUXE

CyberMedia heeft Symantec beschuldigd van plagiaat. Bij de ontwikkeling van Norton Uninstall Deluxe zou Symantec broncode hebben gebruikt van een vroege versie van Uninstaller van CyberMedia. Volgens dit bedrijf zijn er op vier punten gelijkenissen. Symantec heeft in elk geval op één punt de aanklacht al verworpen. Volgens CyberMedia maakt Norton Uinstall Deluxe net als Uninstaller gebruik van het bestand MAKSFX32.DLL, ontwikkeld door het softwarehuis Elltech. Symantec zegt gewoon ook een licentie te hebben genomen. De maker van Norton-software verwijst overigens naar ZebraSoft, waar Uninstall Deluxe is geproduceerd.

MUURBLOEM

Naast Sun Microsystems zijn nu ook IBM, Oracle en America Online genoemd als potentiële kopers van het verlieslijdende Netscape Communications. Geruchten over een op handen zijnde overname hebben het aandeel Netscape op de effectenbeurs van New York al 30 procent laten stijgen. Analisten zetten vraagtekens bij de berichten. IBM heeft niets te zoeken bij Netscape, aangezien hun applicaties dubbelen met Lotus Notes en Domino, aldus een ingewijde. Voor Oracle zou de overname een uitbreiding van hun productenlijn betekenen. America Online zou voornamelijk uit zijn op de browser. Sun, de meest reeële kandidaat, weigert commentaar op de geruchten.

RAMPENHOOFD

Het broertje van Deep Blue, de schaakcomputer die wereldkampioen Kasparov versloeg, gaat het leger in. De Amerikaanse overheid gaat het rekenbrein gebruiken om na te gaan wat er gebeurt als de Amerikaanse depots van atoomwapens vlam vatten of getroffen worden door aardbevingen en overstromingen. Het simulatiesysteem moet in 2001 operationeel zijn. Deep Blue zelf ging vorig jaar juli na de tweekamp met Kasparov met pensioen: de technologie werd alleen in september uit de mottenballen gehaald om de gegevens te analyseren die de Mars-robot Pathfinder naar de aarde stuurde.

UITSLUIPER

PTT Telecom heeft een achterdeurtje dichtgetimmerd dat gebruikers van zijn interne netwerkje, Het Net, toegang bood tot het World Wide Web. De sluipweg naar het echte net werd ontdekt door Eric Vlemmix, die er op zijn homepage verslag van deed. Vlemmix ontdekte dat toegang naar het World Wide Web via Het Net mogelijk was door in de browser een proxy-server in te stellen. Die bleek te draaien bij Trefpunt, de Internet-aanbieder van de Rabobank. Inmiddels heeft PTT Telecom de sluiproute afgesloten. Vlemmix roept nu andere Internet-gebruikers om de gaten in Het Net op te sporen. Op zijn homepage kun je ook gegevens vinden om in te loggen op Het Net zonder gebruik te maken van de officiële software van het telecombedrijf. Het Net biedt die informatie ook zelf.