UPC-moederconcern Liberty Global wil Ziggo overnemen. Ziggo vindt het voorlopige bod te mager. Een overname is dus zeker nog geen gelopen race, maar marktwaakhond ACM kan zich alvast warmdraaien. Een fusie tussen de twee grootste kabelaars betekent namelijk een aardverschuiving op de tv- en internetmarkt. De toezichthouder zal als de overname doorgaat dan ook een diepgravend onderzoek doen.

Landelijk kabelmonopolie

Aan de ene kant logisch, maar aan de andere kant vreemd, aangezien het geen rivalen zijn die elkaar overnemen. De kabelaars zijn onderling immers niet in concurrentie. “Een kabelmonopolie hadden we al, alleen ieder op zijn eigen gebied”, constateert Paul Brand, telecomanalist bij Stratix Consulting. Wel is het zo dat de verschillende kabelbedrijven, en dan vooral de grote jongens, invloed hebben op elkaar qua producten en tarieven.

Maar met een overname verandert de situatie toch wel drastisch. ACM-voorganger OPTA heeft namelijk, onder druk van de rechter, de markt als heel Nederland gedefinieerd. Hierop liep juist eerdere pogingen om de kabelmarkt open te breken vast, want voor heel Nederland hebben UPC of Ziggo afzonderlijk geen aanmerkelijke marktmacht. Maar bij elkaar wel. Brand: “Dan wordt het een heel ander verhaal.”

Tv- en internetmarkt op de schop

Een overname is een mededingingsrechtelijke kwestie voor zowel de tv- als internetmarkt, aldus Brand. “Analoge tv is nog steeds relevant, en daar is de kabel dominant. Maar ACM zal ook moeten kijken naar de markten waar de kabelbedrijven concurreren met KPN, zoals de dsl- en glasvezelmarkt.”

Het maakt overigens niet uit of Liberty Global Ziggo als apart bedrijf zou handhaven na een eventuele overname. “Of UPC en Ziggo nou fuseren of niet, het gaat om de eigenaar; de holding erachter.”

'Significant beperkend'

Toezichthouder ACM meldt dat áls een overnamebod van Liberty Global door Ziggo wordt geaccepteerd, dit in eerste instantie in Brussel moet worden aangemeld. “Dan komt het op ons bord terecht en zullen we bekijken of de overname 'significant beperkend' is voor de markt”, aldus de ACM-woordvoerder in een reactie.