Het nieuwe voorstel van de EU aan Canada is ontdaan van de strafbepalingen die in eerdere versies van de concept-overeenkomst wel waren opgenomen. Over die strafbepalingen, die letterlijk waren overgenomen uit het zo verfoeide antipiraterijverdrag ACTA, ontstond veel commotie eerder dit jaar. Volgens de EU ging het toen om een versie van CETA, zoals het EU-Canadese handelsverdrag moet heten, die uit januari stamde en dus nog moest worden aangepast aan de wil van het Europese Parlement. Dat stemde dit voorjaar ACTA van tafel.

Nu heeft EDRi, de voorvechters van digitale burgerrechten in Europa, de laatste versie gezien van CETA, en daarin zijn de ACTA-teksten verdwenen. Dat is op zich een logisch gevolg van de beslissing van het EP om ACTA af te wijzen, maar burgerrechtenorganisaties maakten zich zorgen over een nieuw gevecht rond CETA zoals dat al eerder maandenlang was gevoerd tegen ACTA.

Opnemen in de bioscoop een twistpunt

Er is nog wel wat gesteggel over het wel of niet vervolgen van het opnemen van beeld in bioscopen, waar de EU tegen is maar waar Canada graag een sanctie op wil leggen. De kans op een compromis, waarbij de landen die de overeenkomst tekenen naar eigen inzicht dat strafbaar mogen stellen, lijkt toch weinig succesvol, ziet EDRi.

Niettemin ziet de organisatie genoeg aanknopingspunten het hele proces rond CETA nauwlettend in de gaten te houden. “Het gebrek aan transparantie rond de onderhandelingen doet vermoeden dat het een en ander nog niet in de haak is met het (nog steeds niet gepubliceerde) ontwerpvoorstel", meent EDRi. “Zoals altijd is eeuwige waakzaamheid de prijs voor vrijheid."