Nu de regering is gevallen endemissionair is, moet er in de Tweede Kamer een lijst worden gemaakt van controversiële onderwerpen. Die mogen dan niet worden besproken, totdat er verkiezingen zijn geweest en er een nieuwe regering is gevormd. Als het aan Bits of Freedom en Stichting Vrijschrift ligt, komt het handelsverdrag ACTA op de lijst te staan.

Pleitbrief

Zij hebben daarom afgelopen vrijdag een brief gestuurd naar het parlement waarin zij ervoor pleiten het onderwerp controversieel te verklaren. Daarmee hopen de organisaties dat Nederland niet snel tot een akkoordverklaring zal komen als er een verdrag ligt.

GroenLinks steunt het initiatief en als het aan kamerlid Kees Vendrik ligt, komt er voorlopig dan ook geen behandeling in de Tweede Kamer. “Er lijkt mij weinig discussie nodig om vast te stellen dat er rond dit dossier veel controverse ligt”, vertelt hij Webwereld. Hij verwijst onder andere naar gevoeligheden als een three-strikes maatregel die dreigt.

Niet zo handig

Zijn SP-collega Arda Gerkens betwijfelt of het wel handig is om op dit moment het onderwerp als controversieel te bestempelen. “Ik heb staatssecretaris Heemskerk gevraagd om een brief, waarin hij opheldering geeft. Die brief wil ik eigenlijk nog gewoon hebben”, vertrouwt ze Webwereld toe. Die opheldering zou op de lange baan gaan, of mogelijk geheel van de baan zijn, als het onderwerp nu controversieel wordt verklaard. "Dat vind ik niet zo handig.”

Ze heeft er vooral moeite mee dat Nederland dan bij de ACTA-onderhandelingen stil moet blijven. “Ondertussen loopt het onderhandelingsproces wel gewoon door”, waarschuwt Gerkens. Ze vreest dat effectief een half jaar wachten heel schadelijk kan zijn. “Op een aantal punten is de Kamer inmiddels heel duidelijk. Wij willen bijvoorbeeld geen three-strikes-maatregelen. Bovendien moet je bij een volgende regering maar afwachten wat er gebeurt.”

Zorgen maken doet ze zich niet over de brief. “Zover ik weet, ligt er op dit moment niets voor en dan is er dus niets om controversieel te verklaren”, vertelt de politica. “Mocht er wel iets naar de Kamer komen dan kunnen we op dat moment nog steeds besluiten dat dit te controversieel is om te behandelen.”

Twijfel bij PvdA

Ook Martijn van Dam van de PvdA twijfelt sterk of controversieel verklaren wel de oplossing is. “Ik kan nu niet inschatten of controversieel verklaring de besluitvorming kan tegenhouden of juist niet, want dan kun je het niet meer bespreken in de Kamer”, schrijft hij in een sms-bericht aan Webwereld. “Dus volgens mij moet je dat beoordelen als het aan de orde komt.”

De politici van zowel SP en PvdA betwijfelen inmiddels ook of de Tweede Kamer nog wel een beslissende rol kan spelen. Eerder maakte Europarlementariër Sophie in 't Veld duidelijk dat de bal bij een eventueel verdrag echt bij het Europees Parlement ligt.

Nederlandse verkiezingsstrijd

Voor GroenLinks is ACTA inmiddels inzet geworden van de verkiezingsstrijd. Afgelopen maandag organiseerde de partij een bijeenkomst, waarin duidelijk werd gemaakt dat het tegen het verdrag is. Inmiddels is ook duidelijk dat digitale burgerrechten een belangrijk thema voor die partij is.

Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom ziet graag dat meer politieke partijen het onderwerp “politieke vrijheid” op de agenda zetten. Het heeft daarom een manifest (pdf) opgesteld, waarvan het hoopt dat de punten opduiken in verkiezingsprogramma's. BoF roept burgers op hun partij daarmee te benaderen.