Op de website Fietslicht aan kunnen bezoekers vrienden aanmelden om ze op de hoogte te stellen van het belang van fietsverlichting. De opgegeven personen krijgen vervolgens een e-mail en worden bij het klikken op een link naar de site ook gebeld door "Agent van Geel".

Niet toegestaan

Zo'n tip kreeg ook jurist Arnoud Engelfriet, die zich later bedacht dat deze manier van benaderen niet is toegestaan. Een automatisch afroepsysteem mag volgens hem namelijk alleen uitbellen als de abonnee daar nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

Een dergelijk verbod moet Amerikaanse toestanden voorkomen, waar mensen soms tientallen malen per dag gebeld worden en een bandje wordt afgespeeld.

Engelfriet krijg bijval van de OPTA. "Dit soort dingen mogen alleen als de abonneehouder toestemming heeft gegeven en de beller dat kan aantonen", zegt Ewa Walters, woordvoerdster van het controle-orgaan.

Campagne aanpassen

Bij het Ministerie van Verkeer- en Waterstaat denkt de zegsvrouw in eerste instantie dat er niet veel mis is met het geautomatiseerd uitbellen, maar belooft later met een reactie te komen. Inmiddels twijfelt het departement of de actie nog binnen de telecomwet valt en zoekt dat verder uit. "Mocht het toch niet in orde zijn, dan stoppen we de actie of zullen we de campagne aanpassen."