De Amsterdamse voorzieningenrechter bepaalde donderdag dat de software waarmee de Nedap-stemcomputers geprogrammeerd worden en de stemmen geteld worden, niet openbaar mag worden gemaakt. De software van J.W. Groenendaal, het bureau voor verkiezingsuitslagen, zou daardoor namelijk door concurrenten misbruikt kunnen worden.

"Groenendaal heeft voldoende aannemelijk gemaakt dat mogelijke concurrenten door de openbaarmaking wezenlijke gegevens aan zijn programma kunnen ontlenen, wat aan een normale, commerciële exploitatie van de rechten van Groenendaal in de weg kan staan", zo oordeelde de rechtbank. Stichting "Wij vertrouwen stemcomputers niet" verwijderde de software donderdagavond van zijn website.

De stichting is echter van mening dat 'de rechter het auteursrecht van Groenendaal heeft laten prevaleren boven de transparantie van verkiezingen'. Verder stelt de stichting dat 'de uitspraak een signaal aan de politiek is dat het gebruik van auteursrechtelijk beschermde software in het verkiezingsproces een obstakel is geworden voor transparantie en openbaarheid.

"Wij vertrouwen stemcomputers niet" verzet zich sinds 2006 tegen de inzet van de huidige generatie stemcomputers. Zo toonde de stichting vorig jaar aan dat de stemcomputers eenvoudig gekraakt en 'afgeluisterd' konden worden.

Naar aanleiding van de actie werd de commissie Korthals Altes in het leven geroepen om de inzet van stemcomputers te onderzoeken. De actiegroep vreest echter dat het nog 'vele jaren' kan duren voordat de aanbevelingen die de commissie waarschijnlijk in oktober presenteert, geïmplementeerd worden.