De actiegroep is bij de rechtbank in Alkmaar een kort geding tegen de Staat gestart om te voorkomen dat de stemmachines worden ingezet. De rechtszaak volgt op de goedkeuring die staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken gaf voor het gebruiken van de machines voor de referenda rond de gekozen burgemeester van 10 oktober in Utrecht en in andere plaatsen in 2008.

De actiegroep vindt het onjuist dat de machines gebruikt worden en dat de staatssecretaris pas aan het einde van het jaar met aanvullende eisen voor de machines komt.

Eerder toonde de groep al aan dat de beveiliging van de betreffende Nedap-machines niet waterdicht is. De groep wist de hand te leggen op een machine en bleek eenvoudig in staat de chip met programmatuur van de computer aan te passen. Ook schortte het aan de fysieke beveiliging van de machines, waardoor onbevoegden toegang tot de apparaten hadden.

Op dit moment doet een commissie onder leiding van oud-minister van Justitie Korthals Altes onderzoek naar stemcomputers. De rapportage wordt later deze maand verwacht.

Wikipedia

Eerder deze week wist de actiegroep ook al te melden dat Nedap negatieve passages over het bedrijf op Wikipedia heeft aangepast. Negatieve passages over het bedrijf verdwenen en een slecht gelopen pilot in Italië staan nu als een succes te boek.

Op een verzoek om reactie van Nedap is niet gereageerd.