De vakbonden CNV, FNV Bondgenoten en Qlix IT hebben de actievoerders met bussen vanuit Groningen en Eindhoven naar het hoofdkantoor van Atos Origin in Utrecht vervoerd. Daarnaast zijn werknemers vanuit andere locaties met eigen vervoer naar Utrecht gekomen.

"Ik vind het knap dat ze, onder toeziend oog van de werkgever, het lef hadden om daar te staan met hun toeters en bellen en hesjes om te staken," vertelt Nevin Demirtas, bestuurder van FNV Bondgenoten, tegen Webwereld. "Dat geeft weer hoe hoog het zit bij deze mensen blijkbaar."

160 stakers

Volgens een woordvoerder van Atos Origin trok de staking slechts 160 actievoerders. De onderneming betreurt de acties en roept de bonden op om zonder verdere voorwaarden de loon-onderhandelingen te hervatten.

De bonden en Atos braken in februari de onderhandelingen af nadat zowel de centrale ondernermingsraad als de werknemers een bod van de werkgever hadden afgewezen. De twee partijen konden het niet eens worden over de salarisverhoging. Atos biedt minimaal 2 procent, de bonden eisen een loonsverhoging van ten minste 3,5 procent.

Dwingend karakter

Naast een hoger loonbod, eisen de bonden dat het cao-overleg een dwingend karakter krijgt. Nu vindt er een jaarlijks overleg plaats waarna Atos Origin eenzijdig de nieuwe arbeidsvoorwaarden vaststelt.

De bonden waren al langer gefrustreerd over deze situatie, vertelt Demirtas, en zochten dit jaar een definitieve oplossing.

Ook de bonden willen het overleg hervatten, maar Atos zou alleen over het salaris willen onderhandelen. "De bal ligt nu bij de directie. Wij gaan ervan uit dat zij zich nu achter de oren gaan krabben," zegt Demirtas.

Acties tegen klanten

Wanneer de onderhandelingen niet hervat worden, zullen de bonden in overleg met hun leden vervolgstappen overwegen. Daarbij sluit Demirtas niet uit dat acties zich tegen klanten van de automatiseerder zullen richten. "Atos gaat dit niet leuk vinden omdat dit ze klanten gaat kosten." De vakbonden hebben eerder al klanten benaderd in een poging om Atos onder druk te zetten.

De woordvoerster van Atos Origin betreurt het dat de bonden klanten in de discussie betrekken. "Dat is geen partij. Dat kan schadelijk zijn voor alle partijen."

Overigens nam vakbond de Unie niet aan de staking deel. De achterban van deze bond vindt een staking 'geen goede actievorm'.