Een actiegroep is met het ludieke maar ook juridische plan gekomen om het koelwater dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gebruikt voor zijn datacenter in Utah, af te sluiten. Dat zou vrij snel het einde betekenen van de aldaar opgeslagen data. De betogers zijn niet van plan de kraan hoogstpersoonlijk dicht te draaien, nee, lokale wetgeving moet daarvoor gaan zorgen.

Het lumineuze idee speelt namelijk verder in op de Fourth Amendment Protection Act. Dit is een verzameling wetsvoorstellen die de dataverzamelwoede van de NSA teniet wil verklaren. In verschillende staten zijn deze voorstellen het afgelopen half jaar ingediend. De actievoerders strijden nu voor een extra alinea: het weigeren van staatswater en elektriciteit aan datacenters van de NSA.

Anti-commanderen

Dit willen ze doen op basis van de juridische doctrine genaamd 'anti-commandeering.' Die doctrine stelt dat staten niet hoeven mee te werken met federale overheden en zou in het verleden al meermaals met succes zijn ingezet.

Op hun actiepagina OffNow.org vragen de betogers ook om financiële steun. Daarmee kunnen ze hun kreet "Nullify NSA!" verder verspreiden via actiecampagnes, 56 mensen deden dat tot dusver al. Na Utah is het de bedoeling dat nog meer NSA-datacenters van voeding en koeling worden afgesloten.

Een plattegrond van het Utah Data Center in Bluffdale, Utah. Voor het geval dat: