Het telecombedrijf heeft vandaag officieel bevestigd dat Ad Scheepbouwer de nieuwe bestuursvoorzitter wordt van KPN. Zijn benoeming zal zo snel mogelijk plaatsvinden, maar uiterlijk op 1 januari 2002.

Paul Smits blijft als lid deel uitmaken van de Raad van Bestuur, waarbinnen hij verantwoordelijk wordt voor het onderdeel mobiele telecommunicatie.

Op dit moment is Scheepbouwer CEO van de TNT Postgroep. Onder zijn leiding groeide het Nederlandse postbedrijf uit tot een internationale speler. Het bedrijf geneert bijna de helft van zijn inkomsten uit buitenlandse activiteiten.

Scheepbouwer krijgt de taak om KPN uit een diep dal om hoog te trekken. Na het aantreden van Paul Smits op 1 maart 2000 als topman van KPN geraakte het telecombedrijf in een neerwaartse spiraal. De aankoop van het Duitse telecombedrijf E-Plus en de UMTS-frequenties zorgden voor een torenhoge schuldenlast voor KPN. Op dit moment draagt het telecombedrijf een schuld van 23 miljard euro (ruim 50 miljard gulden) met zich mee.

Met de verkoop van bedrijfsonderdelen die niet tot de kernactiviteiten van het bedrijf horen, probeert KPN deze schuldenlast te verminderen. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het bedrijf in vergevorderde gesprekken is met een Singaporees telecombedrijf dat de Indonesische KPN-dochter Telkomsel wil overnemen voor ruim 600 miljoen dollar. Daarnaast schrapt het bedrijf enkele duizenden banen.

KPN heeft de laatste periode zware klappen moeten incasseren. Vorige week maandag maakte het telecombedrijf sterk tegenvallende halfjaarcijfers bekend. Een paar dagen daarvoor was al bekend geworden dat de fusiebesprekingen met Belgacom stukgelopen waren.

Op de vraag of Paul Smits zich na al dit slechte nieuws genoodzaakt zag op te stappen als bestuursvoorzitter, reageerde hij begin vorige week nog ontkennend. Hij gaf te kennen dat hij alleen zou opstappen als 'zou blijken dat zijn aanwezigheid de toekomst van KPN in de weg zit.'

Het vertrek van de KPN topman wordt door de beleggers als positief nieuws ontvangen. De koers van het geplaagde aandeel KPN steeg vanmorgen na opening van beurs met ruim 10 procent. Op dit moment noteert de koers 2,65 euro. Het is een van de weinige stijgers op een negatief gestemde beurs.

Kredietfaciliteit

Tevens is bekend geworden dat KPN een kredietfaciliteit van 2,5 miljard euro heeft gekregen met een looptijd tot het vierde kwartaal 2004.

Volgens KPN heeft de benoeming van Ad Scheepbouwer tot nieuwe bestuursvoorzitter van het bedrijf voor de banken de doorslag gegeven om het groene licht te geven voor deze financiering. De kredietfaciliteit die KPN nu ter beschikking staat kan het bedrijf aanspreken wanneer het wil. Voor het telecombedrijf is dit krediet gunstig omdat het de huidige schuldenpositie niet verhoogt.

Het krediet is afkomstig van een consortium van Nederlandse en buitenlandse banken. KPN kan deze kredietfaciliteit aanspreken om rentes op lopende schulden te financieren. Eventuele financieringsproblemen op de middellange termijn zijn hiermee opgelost.