Adblock-ontwikkelaar Wladimir Palant heeft de testmethode van Mozilla voor Firefox-vertragende add-ons onderzocht. Sinds begin deze maand hanteert Mozilla een lijst van add-ons die het prestatieniveau van de browser omlaag trekken. Gebruikers krijgen straks op basis van die lijst een waarschuwing voorgeschoteld. Adblock stond op de 12e plaats van de ‘zwarte schapen’.

‘Foute lijst’

Palant stelt nu dat de testaanpak van Mozilla fout is. Zo keurt de open source-stichting de snelheid van sommige add-ons terwijl die nog niet uitgepakt zijn. De zwarte lijst wordt samengesteld uit de 100 populairste add-ons voor Firefox. “Er is waarschijnlijk een groot aantal extensies uit de top 100 die óf niet op de lijst zijn gekomen óf een betere score hebben gekregen door bugs in het test-raamwerk.”

“En sommige extensies hebben waarschijnlijk een slechtere score gekregen doordat ze nog ingepakt zijn gedraaid, iets wat in de praktijk nooit gebeurt in Firefox 4.” De Adblock-maker klaagt niet alleen, maar heeft de door hem gevonden bugs in de testmethode ingediend bij Mozilla. Die heeft de lijst iets aangepast, meldt de Britse ict-nieuwssite The Register.

25 procent

In de zwarte lijst staan nu alleen nog exemplaren die voor meer dan 25 procent vertraging zorgen. Het gaat om een combinatie van opstarttijd voor de browser zelf en laadtijd voor webpagina’s en webapps. Adblock leverde Firefox volgens Mozilla 21 procent vertraging op.

De waarschuwing voor eindgebruikers zou eigenlijk deze week al live gaan, maar dat is nu uitgesteld vanwege de ontdekte bugs. Mozilla meldt dat uitstel en bedankt daarbij Adblock-maker Palant. De open source-stichting verklaart wel achter de huidige, iets aangepaste, zwarte lijst te staan.