Met een kleurcode kunnen Firefox-gebruikers via een add-on direct zien welke berichten door wie zijn in te zien. De Facebook Privacy Watcher leest de instellingen van gebruikers uit en voorziet dan posts van de kleuren groen (voor iedereen), oranje (alleen voor vrienden), rood (verborgen) of blauw (zichtbaar voor bepaalde groepen).

Duidelijke instellingen

De plug-in is gemaakt door de Duitse ontwikkelaar Daniel Puscher in samenwerking met de TU Darmstadt. Door de add-on hopen de makers dat gebruikers beter begrijpen welke berichten voor wie zichtbaar zijn. Via een knop bij het bericht kan vervolgens worden aangepast wie de post kan zien en verandert meteen de kleur van het veld. (Zie de video ingebed onderaan dit artikel.)

Facebook ligt in meerdere landen onder vuur vanwege zijn privacybeleid. Dat zou onduidelijk zijn en gebruikers zouden ongevraagd reclame maken voor allerlei producten. Privacywaakhonden uit deze Facebook-kritische landen vinden dat 's werelds grootste sociale netwerk transparanter moet zijn over privacy-instellingen.