AIR 1.0 is beschikbaar als gratis open source technologie. Volgens Kevin Lynch, hoofd technologie van Adobe hebben honderdduizenden ontwikkelaars de beta software ontwikkelingset (SDK) gedownload. De eerste volwaardige applicaties zullen vanaf maandag beschikbaar zijn.

AIR is bedoeld om Rich Internet Applications (RIA's) die gebouwd worden met Adobe Flash en Flex Builder technologie naar de desktop te brengen. AIR doet dienst als een verpakking voor RIA's waardoor de applicaties lokaal kunnen draaien met behulp van Flash.

Concurrentie op desktopniveau

Adobe hoopt met AIR door te dringen op de bureaubladen van bedrijven waar Microsoft op dit moment nog de onbetwiste marktleider is. Ook Microsoft voert de concurrentiestrijd tegen Adobe op met Silverlight waarmee de softwaregigant RIA's ontwikkeld. Adobe is op dit moment marktleider op het gebied van internetapplicaties die in de browser gebruikt worden.

Silverlight is het wapen van Microsoft tegen de dominantie van Adobe's Flash. Volgens Lynch duurde het tien jaar voordat Flash 99 procent van de markt in handen had. Hij is niet bang voor de gevolgen van de mogelijke overname van Yahoo door Microsoft.

Niet bang voor Silverlight

"Het is niet makkelijk om een dergelijke distributie te bereiken", zegt Lynch. Meer concurrentie op de RIA-markt is volgens hem juist welkom. "Het houdt onze teams alert." Na de overname van Macromedia in 2005 heeft Adobe geen serieuze concurrentie meer gehad op dit gebied.

AIR wordt op dit moment al op verschillende manieren gebruikt door SAP. De leverancier van business-intelligence (BI) software gebruikt AIR voor haar nieuwe product BI Widgets. Hiermee kunnen gebruikers BI content doorzoeken en organiseren vanaf de desktop. Ook Salesforce.com gebruikt AIR om bestaande web-applicaties op het bureaublad te draaien.

Nieuwe diensten

Adobe brengt ook de nieuwste versie van Flex 3 uit, het ontwikkelplatform voor RIA's. Daarnaast wordt de nieuwe technologie BlazeDS getoond aan het publiek. BlazeDS is een data-service laag waarmee informatie uitwisseling tussen back-end it-infrastructuur zoals applicatie servers en front-end applicaties sneller en efficiënter loopt. Flex 3 en BlazeDS zijn allebei open source en gratis verkrijgbaar.