Dit vertelt ceo Shantanu Narayen van Adobe op het Web 2.0 Summit. Hij reageert hiermee op berichten dat Apple's nieuwste laptop maar liefst twee uur langer op één acculading draait door het weglaten van Flash. Apple levert die multimediatechnologie van Adobe niet langer mee op zijn computers, met de MacBook Air nu als eerste.

'Gelijk of beter'

"Als we maar toegang hebben tot hardwarematige versnelling, hebben we al bewezen dat Flash gelijke of betere prestaties levert op elk platform", zegt de hoogste baas van Adobe tegen ict-blog Engadget. Hij reageert op vragen over Flash versus html5.

Begin dit jaar is al gebleken dat gebruik van de videochip (gpu) in computers de systeembelasting, en daarmee het energieverbruik, van Flash flink vermindert. Html5-video is dan zelfs zwaarder dan Flash-video. Op Macs mag Apple's webbrowser Safari nu al wel hardwareversnelling gebruiken voor de weergave van html5.

Mac-versie optimaliseren

De Adobe-ceo uit niet de expliciete beschuldiging dat Apple geen MacBook Air ter beschikking heeft gesteld vóór de lancering van die Flash-loze laptop. Narayen zegt dat de ontwikkelaars van zijn bedrijf op dit moment een geoptimaliseerde beta van Flash testen op de Macbook Air.

Het is niet bekend wat voor prestatieverbetering, voor de operationele duur op één acculading, dit brengt en wanneer die Flash-versie dan uitkomt. Er is al wel bekend dat Flash op Mac OS X geen automatische update-tool krijgt, zoals die al wel bestaat voor de Windows-uitvoering.