Adobe heeft met woede gereageerd op een voorstel van concurrent Quark voor een overname. De producent van Photoshop en PageMaker voelt niets voor een fusie, zoals zijn rivaal vorige week in een brief te hebben gesuggereerd.

Quark zegt een vijandig bod niet uit te sluiten, nu de directie van Adobe zich met hand en tand verzet tegen een overname. Als Quark de aandeelhouders van Adobe een aantrekkelijk aanbod kan doen voor hun aandelen, zal de directie moeten inbinden.

Bij een eventuele fusie zou Quark producten als PageMaker en FrameMaker – de twee pakketten voor desktop publishing van Adobe – aan een andere partij verkopen. Dit om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid een stokje steekt voor het samengaan van de twee bedrijven. QuarkXpress, het vlaggenschip van Quark, heeft nu al het grootste deel van de DTP-markt in handen. Met een overname van Adobe zou dat uitgroeien tot een monopolie.

Adobe zou bij een fusie ook zijn nieuwe generatie DTP-pakket, codenaam K-2, verliezen.

Het bedrijf bereidde zijn aandeelhouders en beleggers onlangs op voor een slecht derde kwartaal door tegenvallende afzetten in Japan en vertraging in de levering van nieuwe versies van zijn producten. Adobe heeft ook aangekondigd wereldwijd maximaal 300 medewerkers te zullen ontslaan.

Quark heeft 200 miljoen dollar opzij gezet voor nieuwe aanwinsten. Het bedrijf wil zijn productenreeks uitbreiden om niet volledig afhankelijk te zijn van QuarkXpress voor zijn inkomsten. De inlijving van Adobe Photoshop - dat onder professionele beeldbewerkers net zo'n status heeft als Quark onder DTP'ers - zou goed in die strategie passen.