Adobe probeert met de Flash Lite Developer Challenge software-ontwikkelaars warm te maken voor de mobiele omgeving. De wedstrijd is vergelijkbaar met wedstrijden die bijvoorbeeld worden uitgeschreven voor het Android-platform. Met een Android-applicatie was wel veel meer geld te verdienen. Nederlandse ontwikkelaar Eric Wijngaard haalde met zijn app PicSay 300.000 dollar binnen.

Met de Flash Lite wedstrijd zijn er prijzen van 15.000 dollar te verdelen in de categorieën: beste game, beste sport applicatie, beste infotainment applicatie, beste lifestyle applicatie en beste sociale netwerk app. De jury kiest uit de winnende inzending een programma die nog eens 15.000 dollar extra krijgt. Daarnaast worden er een aantal softwarepakketten van Adobe verloot en komen sommige applicaties als premium app terecht in catalogi voor mobiele content zoals Thumbplay of Zed.

Nieuwe versie flashplayer

Op het World Mobile Congress in Barcelona presenteerde Adobe ook nieuwe speler voor mobiele telefoons die Flash Lite 3.1 kan afspelen. In het begin zal die speler alleen beschikbaar zijn voor Nokia's Symbian S60 besturingssysteem en Windows Mobile. Het programma is ongeveer 400 kb groot. De player wordt gebundeld met Flash Lite applicaties zodat een gebruiker het programma direct kan downloaden als hij een Lite applicatie wil gebruiken.

In Barcelona kondigden Nokia en Adobe ook aan een Open Screen Project-fonds ter waarde van 10 miljoen dollar op te richten. Dit fonds moet ontwikkelaars helpen 'applicaties en diensten voor mobiele, desktop- en consumentenelektronica-apparaten te creëren' die gebruik maken van Flash.

Veertig procent

Veertig procent van alle telefoons werden vorig jaar geleverd met Flash Lite. Volgens analisten is dit een opzienbarende opkomst te noemen. Het succes van de mobiele flashversie is te danken aan de ondersteuning van HD-video maar vooral aan een deal met Nokia. De Finse telefoniefabrikant installeert het programma van Adobe op al zijn mobiele telefoons. Microsoft werkt op dit moment aan een mobiele versie van Flash-concurrent Silverlight. Die software moet volgend jaar draaien op S60 en Windows Mobile.