Vanaf maandag 30 juni tot en met vandaag staat de telefoon van Adobe's kantoren in Noord-Amerika uit. Een automatische boodschap meldt dat het bedrijf vanaf maandag 6 juli weer aan het werk gaat.

"Medewerkers zijn gevraagd om vrij te nemen, met doorbetaling van het loon. Het netto effect hiervan is dat de uitgaven van het bedrijf dalen", zegt Adobe in een persverklaring. Volgens lokale krant Mercury News wordt de vrije week afgetrokken van de vakantiedagen.

Hoofdkantoor in San Jose

Naast het hoofdkwartier in San Jose worden ook alle andere vestigingen in Noord-Amerika gesloten. Adobe Nederland laat weten het kantoor in Nederland deze week wel open is. Ook zegt de Nederlandse woordvoerder van Adobe dat kantoren in de rest van Europa, Azië en Australië ook gewoon aan het werk zijn deze week.

Het is niet de eerste keer dat Adobe deze maatregel neemt. Ook al in april werd een verplichte vakantieweek ingelast. De rest van het jaar zal Adobe ieder een kwartaal nogmaals een week met verplichte vakantie gaan.

7.400 medewerkers

Adobe-medewerker John Nack vindt de media-aandacht maar een hoop gedoe om niks, zo laat hij op zijn blog weten. "Ik werk hier al 9 jaar, en in die tijd is dit al veel vaker voorgekomen." Verderop in zijn blog: "Voor een bedrijf met 7.400 werknemers is een een week energiebesparing en andere kosten een fikse besparing."

Net als vele andere tech-bedrijven is Adobe niet immuun voor de recessie. In december werd al besloten dat 8 procent van het personeel moet vertrekken, en dat de lonen van de rest van het personeel bevroren worden.

Omzetdaling

In het tweede kwartaal van 2009 zakte Adobe's omzet in met 21 procent vergeleken met een jaar eerder. Veel bedrijven en consumenten stellen een upgrade naar de laatste versie van Creative Suite (CS4) uit. Met Creative Suite, met producten als Photoshop, Illustrator en InDesign, haalt Adobe meer dan de helft van de omzet binnen.

Ondanks de moeilijke periode investeert Adobe de laatste tijd wel fors in de ontwikkeling van Flash voor mobiele telefoons. Ook is het bedrijf hard bezig om met online tekstverwerker Acrobat.com de markt te veroveren.

Update: reactie Adobe Nederland toegevoegd

Update 2: meer verduidelijking van woordvoerder over welke vestigingen gesloten worden