Toezichthouder Federal Trade Commission (FTC) en het Amerikaanse ministerie van Justitie bekijken de klacht, en overleggen of en wie het onderzoek gaat doen, melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Het Amerikaanse dagblad The New York Post deed op basis van eigen anonieme bronnen maandag al melding van een op handen zijnd antitrustonderzoek.

Developers dwingen

De klacht van Adobe komt voor uit de beslissing van Apple om voor versie 4.0 van zijn iPhone OS gehercompileerde programmatuur te verbieden. Dat betekent onder meer dat code gemaakt met Adobe's designpakket CS5 (Creative Suite 5) niet meer toegelaten wordt tot de App Store. Adobe was had juist net een tool gemaakt waarmee Flash-code te exporteren is als kant-en-klare iPhone-apps.

Volgens Adobe smoort Apple de concurrentie, doordat het developers verbiedt producten van Adobe te gebruiken. Het dwingt ontwikkelaars om hun apps te schrijven in de talen Objective-C, C, C++ of in JavaScript. Laatstgenoemde is dan alleen toegestaan als het wordt uitgevoerd door de browserengine WebKit van het iPhone OS. Theoretisch is de net door Apple toegelaten Opera-browser daarmee ook buitengesloten.

Tol heffen

"Wat ze doen is overduidelijk anticompetitief... Ze willen één supersnelweg en zij heffen de tol op die snelweg", zegt een voormalige FTC-beleidsmedewerker tegen persbureau Reuters.

De vete tussen Adobe en Apple is de afgelopen tijd geëscaleerd met deze maand nog een uitbarsting op hoog niveau. In een open brief lichtte Jobs vorige week nog eens toe waarom Apple geen Flash-software op zijn iPhone en iPad toelaat. Flash zou te gesloten, te onveilig en te energieslurpend zijn.