Softwaremaker Adobe gooit haar gewicht in de strijd om overheden aan het Open Document Formaat (ODF) te krijgen. Daartoe gaat het concern verschillende strategische partnerschappen aan, zo maakte Colin van Oosterhout, Business Development Manager bij Adobe, woensdag op een bijeenkomst in Den Haag bekend.

Adobe trekt vanaf nu gezamenlijk op met de belangrijkste promotors van ODF: het overheidsbureau Nederland open in verbinding (NOiV, opvolger van OSOSS), de vorig jaar opgerichte lobbyclub OpenDoc Society en de Nederlandse InternetSociety (ISOC).

Natuurlijke partners

Er valt veel wederzijds voordeel te halen uit de nieuwe coalitie, zo werd tijdens de presentatie duidelijk. Ten eerste sluit ODF naadloos aan bij het door Adobe ontwikkelde PDF, dat sinds deze zomer ook officieel een open standaard is. ODF en PDF zijn een 'match made in heaven': het dekt de gehele 'documentencyclus' van (overheids)organisaties af met open formaten, betoogt Adobe.

Daarnaast dringt Adobe via haar nieuwe partners meteen door tot het Haagse lobbypluche. Van Oosterhout: "Alleen Adobe wordt niet serieus genomen."

Aan de andere kant is Adobe een belangrijke speler op de zakelijke markt en beschikt het bedrijf over het marketingbudget van een multinational. Bovendien is PDF zeer wijdverbreid bij organisaties, bedrijven en consumenten.

Dat laatste kan van ODF bepaald niet worden gezegd. De documentstandaard is vooralsnog alleen populair in de Haagse wandelgangen en kan dus wel een 'marketingoffensief' gebruiken, zo beaamden alle aanwezige partijen.

Koppelverkoop

Adobe noemt het huwelijk tussen ODF en PDF nog diplomatiek 'voorbij vreedzame co-existentie' maar voor het NOiV is het zonneklaar: ODF en PDF zijn een onafscheidelijk duo. Ineke Schop, programmamanager van Nederland Open in Verbinding (NOiV), met een knipoog: "We moeten de zussen ODF en PDF in koppelverkoop verpatsen aan de overheid."

Colin van Oosterhout van Adobe haastte zich te zeggen dat koppelverkoop van PDF en ODF helemáál niet de opzet is, het gaat voorlopig alleen om 'kennisbundeling'. Maar Van Oosterhout sluit niet uit dat Adobe ODF verder zal gaan integreren in haar producten. "PDF en ODF convergeren, vullen elkaar aan en kunnen zelfs in hybride vorm samenwerken."