Tijdens zijn eigen MAX-conferentie grijpt Adobe deze week zijn kans om op de cloud te springen met aankondigingen voor nieuwe tools voor webapplicaties, waaronder ook voor Flash, Flex en AIR. Voor het gros van de werktuigjes blijft het deze week voorlopig bij technology previews.

Adobe gooit het met AIR 1.5 erop de rekenkracht van cloud-serverside met die van de lokale desktop gaan combineren, om zo uitgebreidere applicaties mogelijk te maken in Flash. Het ondersteunt daarvoor de nieuwste versie van Flash (versie 10) en JavaScript. AIR (Adobe Integrated Runtime) maakt het mogelijk om Flash-applicaties uit de browser te tillen en als widget op de desktop te gebruiken.

De balans tussen 'klassieke' applicaties en webapplicaties moet de draaikosten voor aanbieders van SaaS flink omlaag brengen, zo zegt CTO Kevin Lynch van Adobe tegenover CNet-blogger Stephen Shankland. Kleinere prestatieverschillen tussen webbased en lokaal moeten het voor ontwikkelaars dan ook een stuk eenvoudiger maken om SaaS-applicaties te schrijven. Lynch houdt zijn keynote op de openingsdag van de conferentie.

Een andere 'wolk'-aankondiging die Adobe gaat doen is Cocomo, de voorlopige codenaam voor een verzameling nieuwe componenten voor RIA-ontwikkelomgeving Flex. De realtimecomponenten maken het mogelijk om eenvoudiger real-time technologie toe te passen op webapplicaties. De componenten worden door Adobe zelf al gebruikt in Acrobat 9 om het tegelijkertijd sleutelen aan online PDF-bestanden mogelijk te maken. Een publieke bèta van Cocomo is per direct beschikbaar, wanneer de officiële release uitkomt is onbekend. Andere functies van Cocomo zitten vooral in de sociale-netwerkensfeer, zoals VoIP, video en chat.

Drie tools komen deze week als technology preview aan bod. Alchemy is een tool die het mogelijk maakt om applicaties geschreven in C en C++ in te passen in RIA's. De nieuwe Flex Builder, nu nog 'Gumbo' genaamd, moet het eenvoudiger maken om ontwikkelaars van scripting-talen over te halen om met Flex te werken. Thermo tot slot, de koosnaam voor Flash Catalyst, kan de grafische schil voor een interface die gebouwd is in een andere omgeving sneller inpassen in een flash omgeving door de interactieve delen eenvoudig toevoegbaar te maken.

Voor Flash Media Server 3.5 gaat Adobe zogenaamde dynamische streams als functie toevoegen als functionaliteit. Daarbij wordt de bitrate aangepast aan de op dat moment beschikbare bandbreedte, zodat haperingen minder gaan voorkomen. Dit komt begin volgend jaar beschikbaar. Bron: Techworld