De aankomende heffing geldt dus niet voor alle Flash-apps, maar diegene die de net geïntroduceerde premium functies gebruiken. Het gaat om functies die voor games zijn bedoeld en die meekomen in de nieuwe versie 11.2 van de Flash Player. Apps die daar gebruik van maken, moeten bij meer dan 50.000 dollar omzet een deel afdragen aan Adobe.

Grafische versnelling

De softwaremaker heft hierbij 9 procent van de netto omzet boven die 50.000 dollar. Daarbij wordt alle vormen van omzet meegerekend: verkoop, in-app aankopen, sponsoring, ads, en ook ads van derden zoals Facebook.

Apps die onder de inkomensgrens van 50.000 dollar zitten, mogen de premium functies gratis gebruiken. Het gaat om twee zaken, in “de initiële versie van de premium functies", vermeldt Adobe in de FAQ. Mogelijk dus dat er in de toekomst andere zaken worden toegevoegd.

De nu benoemde functies zijn Flash-component Stage3D dat hardwarematige versnelling van graphics mogelijk maakt. Daarnaast gaat het om de toegang tot zogeheten domain-geheugen, wat van toepassing is voor cross-compilers zoals Adobe's eigen Alchemy en de cross-platform Unity-engine. Met laatstgenoemde heeft de Flash-maker nu een samenwerking opgezet.

Uitzondering

Volgens Adobe zijn de premium functies in Flash bedoeld voor gamedevelopers die de meest geavanceerde, grafisch indrukwekkende, next-generation games voor het web maken. Het bedrijf spreekt van gameconsole-kwaliteit in webbrowsers. De app-tax geldt alleen als beide functies worden gebruikt. Apps die slechts de ene of de andere functie benutten, worden niet belast.

Een andere uitzondering zijn applicaties die worden aangeboden via AIR (Adobe Integrated Runtime), een platform om onder meer Flash-content te draaien. Concreet betekent dit een vrijstelling voor apps die niet in de browser draaien, maar 'op zichzelf' dankzij het meegeleverde AIR. Dit geldt voor Windows en Mac OS X naast iOS- en Android-apps die via AIR zijn gecompileerd voor die mobiele besturingssystemen.

Gratis introductie

De nu aangekondigde heffing gaat op 1 augustus in. Tot die tijd geldt er een gratis introductieperiode waarin de premium functies royaltyvrij en zonder beperkingen beschikbaar zijn. De royalty betreft de verplichte 9 procent van de omzet boven de 50.000 dollar. De beperkingen betreft het uitschakelen van de functies indien een app geen betaalde licentie ervoor heeft.

Adobe stelt in een blogpost dat de ingangsdatum van 1 augustus ontwikkelaars de verzekering geeft dat bestaande content en nog in ontwikkeling zijnde projecten uitgezonderd kunnen worden van de nieuwe verplichting voor omzetdeling. Voor nog lopende Flash-projecten betekent dit echter wel dat die van Adobe een deadline hebben gekregen. Óf voor 1 augustus af zijn óf het verdienmodel gaat onderuit.

Adobe showt de geavanceerde mogelijkheden van Stage3D in Flash: