De broncode is geschreven door de Amerikaan Thomas Knoll, die samen met zijn broer John Knoll aan de wieg stond van het fotobewerkingsprogramma. Photoshop heeft zich in 23 jaar tijd ontwikkeld tot een iconische en zakelijke softwareapplicatie en is inmiddels toe aan versie 13.0.1. Adobe verkreeg de licenties op het programma in 1988, twee jaar voordat het voor het eerst op de markt verscheen.

De beschikbaar gemaakte code bestaat uit 128.000 regels, waarvan het leeuwendeel geschreven is in programmeertaal Pascal. De download (zip-bestand) ervan is bedoeld voor niet-commerciële doeleinden, liefhebbers moeten eerst akkoord gaan met deze voorwaarden. Overigens ontbreken de destijds door Apple gelicenseerde Mac App-libraries.

Architectuur

Volgens de bekende softwarearchitect Grady Booch is de broncode van Photoshop 1.0.1 een “architectonisch zeer goed georganiseerd systeem die in de huidige versie nog steeds terug is te vinden." Ook de originele gebruikershandleiding en tutorial zijn beschikbaar.

Het Computer History Museum komt op zijn website ook met een korte geschiedenis. Daar valt te lezen hoe het oorspronkelijke programma Display, dat alleen bedoeld was voor de aanpassing van grijswaarden van zwart-wit foto's, uitgroeide tot een volwaardig bewerkingsprogramma en een werkwoord in het woordenboek.

Photoshop 1.0 in beeld: Klik voor groot Foto via Creative Bits.org