Adobe-medewerker Mark Doherty noemde de concept-applicatie voor videobellen via Android-telefoons korte tijd FlashTime, een verwijzing naar Apple's videobelsoftware FaceTime. Later is het blogbericht met daarin het demonstratiefilmpje van de software aangepast, waarbij de naam FlashTime is verdwenen. De titel is volgens een Adobe-woordvoerder 'puur ter verduidelijking van de proof of concept gebruikt'.

Zonder browser

Adobe's programma voor videobellen gebruikt peer-to-peer verbindingen, net als bijvoorbeeld Skype. Het draait op versie 2.5 van het Flash-platform AIR (Adobe Integrated Runtime) voor Android. De tool kan daardoor direct met de camera in Android-toestellen communiceren. Flash draait normaliter middels een plugin op een browser, maar met de AIR-runtime draait het direct op een besturingssysteem.

Volgens Adobe's Flash-platform evangelist Mark Doherty zijn er nog geen concrete plannen om de videobelfunctie standaard in te bouwen in de AIR-software. Het functioneert volgens Doherty weliswaar, maar komt wellicht niet terecht in de aankomende eerste release of ├╝berhaupt in een versie van AIR.

De p2p-videobelsoftware is nu nog slechts een demo, stelt Doherty. "Dit bouwen was maar drie dagen werk. Iedereen kan dit soort applicaties voor p2p-communcatie bouwen met Flash en AIR", prijst hij het platform aan.

Flash gelijktrekken

De release van AIR 2.5 voor Android volgt binnenkort. Een exacte timing heeft Adobe nog niet. AIR voor Android bevat alle functionaliteit van de nieuwe versie 10.1 van de Flash Player. Dat omvat ook ondersteuning voor multi-touch bediening. AIR 2 voor Android is vorige maand uitgekomen.

Volgens Doherty ligt AIR voor Android al bijna gelijk met de desktopversie. "Dat is precies de bedoeling met ons Open Screen Project." Dat samenwerkingsverband met fabrikanten heeft Adobe begin 2009 opgezet om Flash te optimaliseren en promoten voor mobiele telefoons.

P2P Video Demo - AIR2.5 on Android from Mark Doherty on Vimeo.