Flash 10 is volgens Adobe Systems een stuk krachtiger zijn dan z'n voorganger, met ondersteuning voor online video, rich internet applications (RIA), online games en andere interactieve ervaringen.

Het was voorheen al mogelijk om driedimensionale graphics te tonen binnen Flash, maar daar moesten add-ons van andere ontwikkelaars voor worden geïnstalleerd. In deze nieuwe versie zit 3D-ondersteuning ingebouwd. Ontwikkelaars kunnen in 2D werken en de objecten vervolgens transformeren in de 3D-omgeving.

Volgens Tom Barclay, senior product marketing manager voor de Flash Player is het allemaal erg eenvoudig: "Het is niet meer ingewikkeld om 3D-objecten te maken. Ontwikkelaars kunnen vrij eenvoudig 3D-elementen toevoegen aan hun project, zonder de wiskunde te kennen die daarmee gemoeid is.

Het is niet de enige software release van Adobe vandaag, het bedrijf lanceert Flash als onderdeel van de Adobe Creative Suite (CS) 4.

Zelf filters en effecten toevoegen

Flash tien biedt daarnaast ook de mogelijkheid om zelf filters en effecten toe te voegen met behulp van Adobe Pixel Bender-technologie. Ook is de software voorzien van een nieuwe tekst-engine die ervoor moet zorgen dat er veel flexibeler met tekst kan worden omgesprongen (zoals horizontale en verticale weergave).

Daarnaast bevat de software nog dynamic streaming voor video playback, waarbij verschillende bit rates worden ondersteund. Flash 10 ondersteunt advanced audio processing, waardoor het nu mogelijk wordt om geavanceerde audio-applicaties te bouwen zoals music sequencers.

Positieve reacties

De eerste geluiden over de software zijn positief. Mitch Grasso, CEO van SlideRocket: "Bijna iedere nieuwe optie die is ingebouwd in Flash 10 gaat een directe impact hebben op wat wij kunnen doen met ons product". SlideRocket ontwikkelt software waarmee presentaties kunnen worden gemaakt, en biedt dit aan via de SaaS-methode.

Grasso: "Bijna alles binnen Flash 10 lost een probleem voor ons op, of tilt SlideRocket op een nog hoger plan. Pixel Bender biedt ons uitgebreide opties voor speciale effecten en we hebben zeer veel aan de vernieuwde tekstmogelijkheden. De verbeteringen die Adobe heeft doorgevoerd met betrekking tot de prestaties van 3D en effecten bij een weergave op volledig scherm zijn erg prettig voor ons. Kleine kanttekening is dat ik liever had gehad dat er meer ondersteuning was voor hardware acceleratie, maar dat is nauwelijks kritiek te noemen".

Beter dan Silverlight

Flash Player is een directe concurrent van Microsoft's Silverlight, maar voor Grasso is Flash de absolute winnaar: "Ik moet toegeven dat ik Silverlight nog niet helemaal heb uitgeplozen, maar mijn indruk is dat het product nog niet helemaal is waar Flash is. Het heeft bijvoorbeeld geen integratiemogelijkheden met Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime."

Hoge resolutie video

Hoe uitgebreid de mogelijkheden zijn van Flash 10 wordt onder andere duidelijk door EffectiveUI, een partner van Adobe die Flash Player 10 gebruikt in een programma voor Intelligence Gaming. Dit concept biedt een training aan soldaten via een display dat op hun hoofd bevestigd wordt en dat hen 360 graden video biedt.

Anthony Franco, president bij EffectiveUI: "De 360 graden video is van zeer hoge resolutie. In voorgaande versies kon de Flash Player niet omgaan met video op deze resolutie, terwijl dat wel was wat we nodig hadden".

Flash-applicaties kunnen gebouwd worden met behulp van Adobe's open-source Flex framework of met CS4.