Zowel YouTube als de minder bekende videosite Vimeo brachten onlangs een html5 videoplayer uit. Deze videospelers werken tot nu toe alleen in Chrome en Safari, plus in Internet Explorer (IE) als die de plug-in Chrome Frame gebruikt. Andere browsers ondersteunen de koppeling van de h.264-videocodec aan videotag html5 nog niet. Firefox-maker Mozilla heeft al gezegd de manier waarop html5 wordt gebruikt door YouTube en Vimeo nooit te zullen ondersteunen omdat ze gebruik maken van het gesloten h.264.

Veruit de meestgebruikte manier om op dit moment webvideo af te spelen is via een Flash-player. Adobe, maker van Flash, juicht de ontwikkeling van de html5 videotag toe in een blogpost. "Als je een ondersteunende browser gebruikt, kan html5 video erg soepel en met gebruik van minder cpu-kracht verlopen dan Flash. Als basale videofunctie zie ik html5 als een geweldige optie voor de toekomst", schrijft Flash platform evangelist Lee Brimelow op het Flash-blog.

Eigen html5-plannen

Hij benadrukt dat Adobe niet tegen de ontwikkeling van html5 is. Het bedrijf ziet het als een 'spannende ontwikkeling' voor het web en heeft eigen plannen om ermee aan de slag te gaan. Dat betekent echter niet dat Flash de deur uit gaat. Volgens Brimelow is het voorlopig nog veel beter om voor Flash te kiezen, omdat dit wordt ondersteund door alle grote browsers.

"In realiteit ondersteunen Firefox en IE geen html5-video", legt hij uit. Chrome Frame is volgens hem meer iets voor developers en ook het aantal gebruikers van Safari en Chrome is niet hoog genoeg. Verder zijn de gebruikte codecs versplinterd. Firefox gebruikt open source-formaat Ogg terwijl Safari en Chrome gebruik maken van de commerciële, en dus betaalde, h.264 codec. "Als je video voor iedere browser wilt leveren, is op dit moment Flash nog steeds de beste optie."

Nog geen grafrede voor Flash

Toch ziet Brimelow nog steeds toekomst voor html5, mochten de browsermakers het eens kunnen worden over een standaard te gebruiken codec. "Html5 ziet er veelbelovend uit, maar het is duidelijk nog veel te vroeg voor mensen om een grafrede voor Flash te schrijven", verduidelijkt Brimelow. Hij wijst er verder op dat Flash nog steeds wordt doorontwikkeld.